Protetica

Daca suferim o extractie si nu se inlocuieste dintele, atunci va rezulta o “atrofie osoasa”; tesutul osos incepe sa scada din cauza lipsei de substante nutritive esentiale. De aceea este foarte important sa cautam cat mai curand posibil un tratament protetic.

Prin interventii de protetica dentara se restabileste integritatea dentara afectata de leziuni sau degradare, folosind lucrarea protetica - proteza dentara - fixa sau mobila, individualizata pacientului (coroana dentara, punti dentare si lucrari complexe protetice pe implanturi).

Protetica dentara nu inseamna doar estetica. Este necesara o reconstructie functionala, ceea ce inseamna ca trebuie tinut seama de fonatie (producerea sunetelor), masticatie (mestecarea alimentelor) si ocluzia dentara pentru a evita bruxismul (scrasnirea dintilor). Medicul dentist sau specialistul care executa o lucrare protetica trebuie sa vizualizeze rezultatul final si sa fie capabil sa-l reproduca.

Concluzii:

  • Pentru unii este de neconceput întâlnirea cu un medic atunci când nimic nu supără și nu doare.
  • Este foarte important de reținut că afecțiunile dentare și gingivale depistate în forme incipiente se tratează minim invaziv (cu intervenție minimă) și se pot vindeca în totalitate.
  • In functie de examenul clinic si paraclinic (radiografii dentare RX sau OPG) care evidentiaza problemele dentare se intocmeste planul de tratament de comun acord cu pacientul.
  • Dintii naturali se fixeaza in osul alveolar cu ajutorul ligamentelor periodontale, o retea de fibre elastice si flexibile. Aceste fibre permit dintelui o usoara mobilitate, numita mobilitate fiziologica.
  • Implanturile dentare sunt inconjurate de tesut osos dur. In consecinta, ele nu au nici un fel de mobilitate.
  • Datorita mobilitatii fiziologice, dintele natural va actiona ca o parghie asupra implantului rigid in timpul masticatiei.

Tipuri de lucrari protetice:

  • Lucrare protetica unidentară – piesă protetică de mici dimensiuni (coroana protetica), prin care se pot reface funcția și forma unui dinte, asigurându-se protecția lui.Decizia de a apela la aplicarea de coroana dentara de Zirconiu  sau coronite dentare in general, este de obicei luata atunci cand dintele a ajuns sa fie deteriorat masiv de carie. De cele mai multe ori, datorita deterioararii masive a coroanei dentare, este necesar sa se realizeze un pivot . Pivotul face legatura intre partea vizibila a dintelui si radacina acestuia. In aceasta situatie, trebuie sa fie scos nervul dintelui.
  • Lucrări protetice fixe (punți dentare) – sunt alcătuite din minim 3 elemente, din care 2 dinți stâlpi și un corp de punte. Sunt recomandate atunci când pacientul are o breșă edentată de mici dimensiuni ce este mărginită anterior și posterior de dinți cu bună implantare osoasă.In general apare in discutie acest aspect atunci cand urmeaza sa fie slefuiti dintii stalpi pentru a putea face o punte dentara. In aceasta situatie, in general stomatologul propune devitalizarea dintililor stalpi in scop protetic.
  • Proteza mobila partiala sau totala Inlocuieste fie o intreaga arcada dentara, fie superioara (maxilar), fie inferioara (mandibula) sau partiala. Dezavantaje in purtarea protezelor totale:
    1. Protezele dentare iau ceva timp de acomodare.
    2. Unele persoane cu proteza dentara nu pot musca la fel de eficient ca si cu dintii proprii.
    3. Gustul alimentelor este schimbat.
    4. Acceleraza resorbtia, atrofia sau pierderea osoasa.

Tipuri de lucrari protetice pe implant:

  • Coroana pe implant se indica de obicei cand lipseste un singur dinte iar dintii care marginesc bresa sunt sanatosi sau pot fi tratati. In cazul unei brese mai intinse, se pot folosi mai multe coroane pe implanturi situate una langa alta.Coroanele dentare sunt realizate din ceramica pe diverse suporturi: aliaje de aur, titan, alte aliaje metalice sau zirconiu.
  • Puntile pe implanturi reprezinta o situatie des intalnita. Dezavantajul consta in imposibilitatea igienizarii corecte a locului edentat (retentie de resturi alimentare de mici dimensiuni ce duc in timp la retractie gingivala si implicit osoasa). Un alt aspect important este asigurarea unui numar suficient de implanturi care sa sustina puntea.
  • Proteza dentara pe implanturi - se foloseste cand lipsesc toti dintii de pe arcada, fiind o alternativa la puntea pe implanturi (pacientul nu mai are nici un dinte si prezinta anumite grade de atrofie). Proteza pe implanturi prezintă sisteme protetice speciale de ancorare ( capse, bară cu călăreţi, locatori, magneți) datorită cărora stabilitatea ei pe implanturi este destul de mare, comparabilă chiar cu o lucrare fixa. Proteza pe implanturi prezintă o serie de avantaje comparativ cu o proteza obișnuită:
    1. este mult mai stabilă (“fixă”)
    2. pacientul poate vorbi cu mai multă ușurință și siguranță, dispărând teama că proteza s-ar putea desprinde
    3. confort masticator sporit deoarece proteza nu se desprinde
    4. pacientul poate savura gustul alimentelor (proteza nu acoperă bolta palatină)
    5. costul este mai mic comparativ cu o lucrare protetica fixa pe implanturi.